Докато пролетната сеитба тече с по-бързи темпове от миналогодишната, Министерството на земеделието (МЗм) отчете и данните от площите за реколтиране с есенни култури. Незначителен е спадът при пшеницата (- 0,3%), но каква е настоящата картина при останалите култури? 

Гласувайте: Какви са плановете ви за нова реколта?

1 159 434 хектара към 14.04.2021 г. се площите за реколтиране с пшеница в страната, което е около нивото отпреди една година. Към отчетната дата в зърнените полета има повече ръж на годишна база, с около 16%, а площите с ечемик и тритикале са по-малко, респективно с 4,6% и 16,1% .

Въпреки че известна част от засетите с маслодайна рапица площи са пропаднали, все пак хектарите за реколтиране надвишават с 3,2%  миналогодишните, като към момента са 133 853 ха. „Част от пропадналите площи са разорани и ще бъдат презасети с други култури”, констатират от министерството. В Бургаско вече засяха върху част от тях маслодаен слънчоглед, информира пред Агри.БГ зърнопроизводителят и браншови представител от района Илия Проданов.

В Добричка област близо 10% от посевите с рапица са в лошо състояние и неравномерно поникване. Заради засушаването и последващото изчакване на дъждовете през есента се стига до все по-късни сеитби на културат и така тя не може да достигне до нужната фаза за презимуване.

Въпреки че през последните дни са на лице чести превалявания, сеитбата на пролетниците продължава да бърза у нас. Към момента са засети 479 296 ха маслодаен слънчоглед и 208 166 ха царевица за зърно, което е в пъти повече от миналогодишните , докато при пролетния ечемик се наблюдава изоставане.

Според земеделският министър Иван Иванов на този етап положението с есенниците в страната е нормално, а сеитбата на пролетниците е обещаваща. Производството на маслодайни култури се очаква да нарасне в страните членки тази година сочат прогнозите на Европейската комисия.