Близо 10% от посевите с рапица в Добричка област са в лошо състояние заради неравномерно поникване. Останалите 90% са в добро състояние. Това показват наблюденията и оценките на комисия, обходила част от полетата в Добричка област за регулярното обследване на състоянието на есенните култури. 

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

Почти 72 000 дка с рапица засяха стопаните от Добруджа през есента на 2021 г. Това стана след дълго засушаване, продължило и през октомври. Обичайните срокове за сеитба на маслодайната култура, които земеделските производители от региона спазват, са от края на август до средата на септември. През последните години в Добруджа лятото и есента се отличават с продължително засушаване, което често компрометира засяването на семената. Изчакването на дъждовете и влагата води до по-късни сеитби, в резултат на които рапицата не може да достигне до нужната фаза за презимуване. 

В момента експерти от областната земеделска служба извършвай оглед на площите с пропаднала рапица в Добричка област. 7 са подадените заявления за провалени посеви. 

Година по-рано в Добричка област също имаше разорани ниви с рапица. Студовете през февруари и март на 2021 г. и големите температурни амплитуди унищожиха маслодайната култура в няколко добруджански общини - Каварна, Шабла, Балчик, отчасти Ген.Тошево. Причината отново е продължителната суша през лятото и есента на предходната година и невъзможността растенията да се закалят преди зимата. 

Капризите на природата променят през годините интереса на стопаните към рапицата.

Преди повече от 10 години в Добруджа се стигна до 300 000 - 320 000 дка, докато през есента на 2019 г. площите паднаха на едва 29 000 дка. Недостигът на влага по време на сеитба се оказва решаващ и често води до разваляне на рапичните полета през последните 4-5 години и презасяването им с пролетни култури.