Реколтата от технически коноп е прибрана при добив от 62 кг семена от декар. Това съобщи Тодор Карагюлиев, който е единственият земеделски стопанин в Добричка област, получил разрешение от Министерството на земеделието да отглежда този вид канабис. 

„Добивите са около два пъти по- ниски в сравнение с очакваните 100-150 кг/дка. Явно сушата се е отразила и на тази култура”, коментира стопанинът. Той все още не е реализирал получените семена от коноп. 

Тодор Каракюлиев обработва 2000 дка с полски култури в община Каварна, в землището на село Българево. През 2009 г. става един от първите земеделски стопани, които сеят лавандула. Тогава той залага 400 дка с етерично-маслената култура. Сега за първа година прави експеримент с индустриален коноп. Ниските резултати го разубеждават и най-вероятно през следващата стопанска година няма да продължи с отглеждането на техническата култура. 

Конопът е многофункционална култура, от която се добиват влакна, трици, фураж, семена и фармацевтични продукти.У нас е забранена дестилацията на канабис с цел получаване на масло, което е по-скъпо и дава добавена стойност в производството, разясни още Тодор Карагюлиев. В същото време в цяла Европа е разрешено добиването на ценното олио чрез специфична дестилация. 

Семената от коноп са най-богатият известен източник на полиненаситени мастни киселини. Маслото от коноп е смарагдовозелено на цвят, има перфектен състав, който е идеален за човешкото тяло, и притежава изключителни лечебни качества. 

Техническият коноп е от един и същи род Cannabis с конопа, който съдържа психоактивно вещество. Сортът, добил популярност като марихуана, съдържа до 30 % наркотик – тетрахидроканабинол. В индустриалния коноп упойващото вещество е хиляда пъти по-малко. 

Тодор Карагюлиев отчита по-слаби резултати и при добива на лавандулово масло. В момента цената също не удовлетворява производителя, тъй като фирмите предлагат не повече от 60 лв./кг. Според стопанина към лавандулата се насочиха много хора, които не разбират от земеделие, но засяха много трайни насаждения. Резултатът е много площи, непродадена продукция от предходни години и ниски цени на лавандуловото масло.