Екип от нигерийски учени от National Horticultural Research Institute (NIHORT) в Ибадан, щата Ойо, твърди, че е открил средство, което ограничава поразяването на доматени насаждения от доматен молец, съобщи agropages.com.

Василев: България единствена експортира повече пипер, отколкото произвежда

Ръководителят на проучването, което е спонсорирано от правителството, д-р Абиола Оке, е убедена, че това предизвикателство за милиони фермери може да бъде преодоляно. През 2015 г. Нигерия претърпя сериозни финансови загуби заради доматения молец.

Новата технология е резултат от упорит труд, а тестовете показват, че може да се справи с вредителя, допълва д-р Оке.

Учените са проучили подробно доматения молец (Tuta Absoluta) и са установили, че става дума за вредител, който е активен през нощта и се привлича от светлина. Поради това разработването на технологията включва поднос и зареждаща се лампа.



Подносът се пълни с вода, примесена с малко перилен препарат, а в центъра му се слага камък. Лампата се поставя върху камъка и щом вредителят, който снася яйцата, увреждащи доматените насаждения, се доближи до светлината, те ще паднат в подноса и ще бъдат в капан. Ще се удавят и ще умрат във водата, обяснява метода д-р Оке.

Цената на целия комплект възлиза на към 6000 лв.

За да популяризират новия подход в борбата с доматения молец, властите планират на първо време да подаряват подносите, лампите и препаратите на фермерите и да организират работни срещи.