Шест организации искат спешна среща със служебния министър на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков. Това съобщи Димитричка Търпанова, председател на Добруджанския овощарски съюз, за Фермер.БГ.
 
Съюзът на овощарите в България, Националният съюз на градинарите, Българската асоциацията на малинопроизводителите, Асоциацията на българския пипер, заедно с биологичните производители и Яблена натура, се обединиха в исканията си и настояват за спешна среща с проф. Бозуков. По думите на Търпанова Живка Гроздева, член на УС на Асоциацията на овощарите в България и Слави Трифонов, бившия председател на Националния съюз на градинарите, работят по организацията за срещата с министъра.
 
 
"Възмутени сме от отношението на министерството към нашия сектор. Обединени сме и искаме среща с министъра, ако не може с него, с премиера. Искаме да знаем защо се правят работни групи, а министърът не се съобразява с решенията им - за едни има, а за други няма", категорична е Търпанова.
 
 
 
Според нея има ресурс, но не е ясно какъв е процентът от бюджета на мярка 10, който влиза в двете направления за плодове и зеленчуци. 
 
„Министърът с много лека ръка реши първо да не се съобрази с решението на работната група и после да отпише нашия сектор от мярка 10", коментира още земеделският производител.
 
Димитричка Търпанова добави, че на практика сектор плодове и зеленчуци не е приоритетен, след като в заповедта са включени само част от него и няма да се разрешава разширяване на площите от поетите вече ангажименти от страна на бенефициенти.
 
 
Председателят на Добруджанския овощарски съюз заяви, че не мисли, че е честно да са включени за подпомагане старите породи животни, както и пасищата, а за единствените две направления по мярка 10 - ерозия на сортовете и ерозия на почвата дори да не се допусне разширяване на площите.
 
„Работната група взе решение да си остане подпомагането по мярка 10 за старите сортове. Според нас резерв по мярката има“, коментира Търпанова. 
 
 
„Това, което искахме на Консултативния съвет и това, което говорихме и при премиера на 28 февруари, е да се даде бюджета по двете направления на мярка 10", обясни Търпанова. 
 
Според нея старите български сортове трябва да се подпомагат
 
 
„Ние няма на какво да разчитаме. Холандските хибриди лесно ще ги сеем, но идеята е да произвеждаме от нашите сортове, които може да не са толкова високодобивни и трайни, но пък са много вкусни“, заяви Търпанова.
 
Тя допълни, че във връзка със заповедта на министъра за отворения прием за мярка 10, в тазгодишната кампания по СЕПП, производителите на плодове и зеленчуци са възмутени от това, че има некоректно и нелоялно отношение към сектора. По думите на Търпанова, ако исканията на производителите отново не бъдат чути, те са готови на протестни действия.