Искаме 50% от бюджета за обвързаното подпомагане да отиде за сектор Плодове и зеленчуци. Това заяви Димитричка Търпанова, председател на Добруджанския овощарски съюз пред Фокус. 
 
По думите ѝ това разпределение ще бъде по-ефективно, отколкото сегашното разпределение 60:40. 
 
"При положение, че в сектор "Животновъдство" се наляха страшно много средства, браншът смята, че ще e най-справедливо 50% от обвързаната подкрепа, да бъде получена от производителите на плодове и зеленчуци", каза Димитричка Търпанова. 
 
Тя посочи, че българските производители продават на общ европейски пазар, на който цените са регламентирани на базата на субсидираните западноевропейски страни. Политика по отношение на производство на плодове и зеленчуци имат и Турция, и Македония, които стимулират развитието на сектора в техните страни и продукцията, която излиза на общия пазар е много по- евтина от българската. 
 
"Целесъобразно е да се стимулира развитието на производство на плодове и зеленчуци у нас, за да сме конкурентоспособни, за да можем да работим", каза Търпанова. 
 
По думите ѝ площите с овощни насаждения в страната намаляват, независимо, че се правят нови градини. 
 
"Много повече стари градини отпадат, отколкото се засаждат и оттам относителния дял на площите с овошки пада", заяви Търпанова.