Земеделски производител и негов помагач отиват на съд заради източване на евросредства, съобщава Окръжната прокуратура в Благоевград.

Тарикат отнесе присъда за точене на субсидии

Първото обвинение е за отпусни пари по мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). За период от над 4 години, от 2010 г. до 2014 г., обвиняемият си е прибирал безвъзмездната помощ от малко над 19 хил. лв., без да ги използва по предназначение. Имал е и съучастник, който действал като негов пълномощник.

Тяхната наглост обаче не свършва до тук. През 2011 г. двамата решават да приберат още европари, като този път кандидатстват по мярка 121  „Модернизиране на земеделските стопанства“. За да бъде всичко както трябва, фалшифицират необходимите им документи – анкетни формуляри, договори за изграждане на оранжериен комплекс, протоколи за избор на възложител с представени към тях оферти и др.

В крайна сметка земеделският производител е успял да убеди служителите на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), които му одобряват финансова помощ от над 434 хил. лв. Те са 60% от стойността на спечеления проект, като за останалите бъдещият бенефициент гарантирал, че ще си ги осигури сам. 

Оказало се, че обвиняемият нито е създал условия за реализиране на проекта, нито е направил необходимите инвестиции. В измамата е разчитал на своя съучастник, който го е съветвал и го е улеснявал в попълването на документите. Нещо повече, фиктивно са прехвърляли имоти на символична цена

Заради своите далавери с евросредства днес двамата тарикати ще трябва да отговарят в съда.