Удължаването на срока за прием на заявления по директните плащания за Кампания 2016 ще даде спокойствие на фермерите. Това коментира в блиц интервю за Фермер.БГ земеделският министър Десислава Танева в Сливен. 
 
„Със сигурност за фермерите, особено за животновъдите, за които все още приключват процедурите от разпределението на пасищата, мерите и ливадите от общините, това удължаване на срока би означавало едно по-голяма спокойствие“, коментира Танева. 
[news]

Министърът отчете, че темпът, с който се заявяват площите през тази кампания, по отношение на брой на заявления, е в по-големи обеми и спрямо 2014, и спрямо 2015 г. Към днешна дата заявените площи за подпомагане са близо 3 300 000 ха, подадените заявления – над 93 000 бр. Тоест към днешна дата процентът на заявените площи е 87% от всички заявени площи през миналата кампания, посочи Танева.
 
Земеделският министър каза още, че МЗХ не е имало притеснения относно навременното приключване на Кампанията по подаване на заявления в определените за това срокове: „Администрацията нямаше изискване относно удължаване на срока. Това, което направихме в Министерството на земделието и храните, беше да направим активна комуникация с бранша, както винаги. Двете най-големи Асоциации поискаха това удължаване с две седмици, ето защо удовлетворихме тяхното желание“.
 
От днес Наредбата за промяна на срока за прием на заявления е качена на сайта на МЗХ, очаква се регламентът да бъде обнародван непосредствено преди 15 май и срокът за България ще бъде удължен с две седмици - до 31-и май без санкция и до 27-и юни с 1% санкция за всеки просрочен работен ден.