Министър Десислава Танева в блиц интервю за Фермер.БГ по време на Националния събор на овцевъдите 2015 – за пазара на агнета към Турция, приема по мерките на ПРСР и осигуряването на средства за борба с градушките:

 

Министър Танева, как вървят преговорите с Турция за износа на българско агнешко, предвид че много животновъди разчитат да се отвори този пазар?

Мисля, че вече сме на финала – имаше инспекция от турска страна. Ние изпълнихме условието, което беше поставено относно дезинфекционната площадка. Знаете, че имаше и полемика в тази посока. Очакваме всеки момент доклада, който да дойде до българската страна. Сертификатите са уточнени и след получаването на официалния доклад от Турция, вече е въпрос само на време и комуникация.

 

Приблизителни срокове можем ли да кажем?

Не, защото те не зависят от българската страна, а от Турция. Но всички уверения от посещенията ни, от инспекцията, която мина, са положителни.
 



Вчера проведохте среща с кипърския земеделски минисътр, където се спомена за интерес от тяхна страна към българско овче и козе мляко. Кажете подробности.

В интерес на истината въпросът беше поставен от кипърския министър на земеделието, тъй като те произвеждат традиционното сирене за тях Луми. Знаете, че тези млека се ползват за суровина и кипърците проявиха интерес към възможностите за производство на овче и козе мляко. Уговорихме техническа среща, на която освен представители на двете министерства ще поканим и браншови организации, така че ако може да има разбира се договор относно пазар, би било добре за нашите производители. По същия въпрос днес има среща, тъй като те са вносител на зърна за изхранване на населението, има среща и с браншовите организации в България, които произвеждат зърна по тяхно искане, надявам се тези контакти да са успешни, защото в крайна сметка дългосрочното решение за по-добър доход на земеделския производител, това е пазара.

 

Овцевъди и говедовъди питат кога ще стартира мярката за хуманно отношение към животните по ПРСР. Предвижда ли се до края на тази година или през следващата?

През следващата година. За всичко можем да говорим при официалното одобрение на Програма за развитие на селските райони за мерки, които не са били прилагани до сега. Аз винаги съм казвала ние сме скучен политически кабинет. Заявихме какво правим и следваме плана, който сме определили. Ето в момента сме в процедура по прим на проекти по мярка 4.1 на риск на държавата. Процедурата по одобрение на Програмата за развитие на селските райони върви по план. Ние имаме неофициално одобрение на коригираните текстове, които изпратихме, очакваме може би до месец финализирането на това одобрение. Надявам се, че всичко ще е наред от всички страни, които съгласуват програмата в хода на това одобрение. До края на юни ще стартираме мярката Млад фермер. Вие сте специализирана медия и знаете, че се изготвя наредбата, съгласуваме я, след нейното приемане разбира се, ще отворим и мярката. И с това приключваме отварянето на двете мерки, както обявихме на риск на държавата. От там насетне след одобрението на Програмата, ние ще представим индикативен график до средата на следващата година кои мерки и кога смятаме да ги отворим. Приемът на заявления по мярка 4.1 върви в очакван график. Не бих могла да прогнозирам, но към вчерашна дата имаше 630 заявления за около 168 милиона лева поискана подкрепа. Бюджетът е 300 милиона лева. Срокът за прием на проекти, които са за закупуване на земеделската техника, изтича на 18 май, след което очакваме много по-малък интерес. Така че се надявам проектите, заявленията за които не достигне бюджет да бъдат много малко.

 

Нека все пак кажем, ако това са добри проекти, а за тях няма финансиране сега, при втория прием през есента те могат ли да продължат да участват в надпреварата?

Разбира се, винаги когато се отвори прозорец и техните проекти отговарят на тези условия ще могат да кандидатстват.

 

Вече има поражения по селскостопанската реколта от градушки. Има ли достатъчно средства за противоградни ракети?

Винаги е имало средства за противоградни ракети и в момента върви процедура. Ние сме поискали осигуряване на средства за противоградни ракети, а в момента за началото на сезона, има такива ракети.

София БЕЛЧЕВА, Фермер.БГ

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!