Няма абсолютно нито един евро цент, спрян по програмите по земеделие, заяви земеделският министър Десислава Танева в ефира на bTV. Нейните думи са по повод на твърденията на госта в студиото – Асен Василев, че 350 милиона от евросредствата за земеделие са спрени.

Внимание, изтича срокът за кандидатстване по COVID 1 и COVID 2!

Темата беше повдигната във връзка с обявените от министър Кирил Ананиев договорени нови близо 5 млрд лв. външен дълг. Асен Василев, бивш министър на икономиката в служебния кабинет на Марин Райков, предположи в ефир, че тези средства са застраховка на правителството, защото „най-вероятно ще спрат потоците по европрограмите заради тежката политическа криза у нас“.

"Такова решение вече се взе по повод думите на министъра на земеделието в скандалния запис. 350 млн. по програмата за земеделие са спрени. Дали ще последва спиране и по другите програми, предстои да видим след дебата в Европейския парламент“, обяви Асен Василев.

Последва включване по телефона на Десислава Танева, която категорично опроверга твърденията му и ги нарече предизборно говорене, което не е в интерес на държавата и гражданите.

Десислава Танева: Не само че не са спрени, ами ние сме в режим на плащания. От 16 октомври започват траншовете за директните плащания 2020 по всички мерки. През настоящата година е осигурен най-големият финансов пакет за земеделие в България и всичко, като кандидатстване, обработка на заявления, плащания, върви възможно най-бързо.“

На въпрос от водещия дали има някакъв шанс дебатите, които се готвят в Европейския парламент да окажат някакво влияние върху европейските средства за страната ни, Десислава Танева отговори: „Всичко, което се прави, си има правила и форми на отчитане. В мандатите, в които съм била, контролът е бил максимален и винаги завишен спрямо европейските регулации.