Влизаме в сезон на висок риск за разпространение на Африканска чума по свинете (АЧС). Затова за личните стопанства е най-сигурно от първи септември да репопулират стопанствата си. А тези, които нямат този ангажимент, могат да го направят и веднага, каза земеделският министър Десислава Танева в ефира на bTV.

Стопанин: Година след чумата нямам надежди да се върна към свиневъдството

Тя припомни, че миналата година заради непопулярните мерки за справяне с АЧС пострадаха около 38 000 лични стопанства.

„Репопулирането им трябва да е по закон – да имат регистрация на стопанството, произход на животните, да няма развъдна дейност, да спазват мерките за биосигурност“, обясни ресорният министър.

Данните за тази година показват, че заразата беше открита само в два свинекомплекса, които обаче бяха твърде големи. 

„При дивите свине, статистиката за намерени и отстреляни сочи, че 70% от тези трупове са заразени с АЧС. Депопулирането продължава макар и с по-ниски темпове“, обясни министърът. 

Относно новия метод за таксация, за който се говореше отдавна, Десислава Танева обясни, че пандемията е възпрепятствала идването на външни експерти.

„Но сега, след като се махнат ограниченията, ще продължим. Затова не ми се иска да обявяваме нова таксация на дивата свиня. Тя е драстично намалена – повече от два пъти, по нашия метод. Но външни експерти ще направят втора таксация“, увери земеделският министър.
 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Нагледно: Как да гледате прасета в задния си двор?

Биосигурност: Ще има ли полза от специалните подмерки по ПРСР?

За движението на домашни свине: Пробите за АЧС са за сметка на собственика