На среща със земеделските производители в Кнежа земеделският министър Десислава Танева припомни обявеният индикативен график за директните плащания и заяви, че до края на годината се очаква по сметките на земеделските стопани да постъпят около 1,7 млрд.лв., предаде БТА.

ДФЗ: Вижте плащанията до края на годината

Министър Танева изтъкна, че тази година е най-тежката за земеделския сектор заради сушата. Това ясно ще се види във финансовите показатели в края на годината, прогнозира тя.

 "Такава суша България не помни. В няколко области - около шест, в Източна България основно, сушата на практика предизвика невиждани поражения до момента, добивите са на рекордно ниски нива."

За първи път има пропадане заради суша на зърнено-житни култури на близо 1 млн. дка, отбеляза земеделският министър.

"През тази година земеделските стопани ще получат най-много плащания. Това стана възможно по инструменти, които ни бяха предоставени от Европейската комисия (ЕК) с изменение на регламент по предложение на България, който допусна да програмираме мярка COVID-19. ЕК ни предостави и възможност да прехвърлим бюджет от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) към директните плащания - 70 млн. евро", припомни Десислава Танева.

По време на посещението си в Кнежа аграрният министър откри детска градина, финансирана по ПРСР.

"В Област Плевен се изпълняват над 250 проекта за близо 100 млн. лв. Почти половината от тези средства вече са разплатени", оповести министърът. 

Тя подчерта, че и през следващия програмен период по Програмата ще бъде подобрявана градската среда и  условията на живот в малките населени места.