Syngenta очаква одобрение на своя ГМО царевица, която престоява вече няколко месеца в кораби на някои от най-големите китайски пристанища, съобщава Ройтерс.

 

От ноември Китай е отказал внос на общо близо 600 000 тона царевица от САЩ , които са най-големият износител на ГМО зърно в света, след като бяха открити следи от ГМО зърното  MIR 162 , известно също като Agrisure Viptera - сорт ГМО царевица, която все още очаква одобрение от министерство стопанство на Китай.

 

Syngenta е отговорила на всички искания от страна на китайското правителство за предоставяне на информация , но все още не е била информирана за хода на нейното прилаган , заявиха от компанията.

 

Министерството на земеделието на Китай заяви в края на декември, че напрежението все още се оценява, след като компанията предостави допълнителна информация през ноември.

 

Източници от индустрията заявиха, че засиленият контрол върху ГМО царевицата, който Пекин упражнява е продиктуван от пренасищане в предлагането на вътрешния пазар, тъй като се стреми да ограничи вноса на евтино зърно и да подкрепи цените на зърното на вътрешния паза , за да помогне  земеделските производители .

 

 


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!