Цената на свинското месо ще се повиши средно между 15-30% от април, основно вследствие на повишаването на експорта към азиатските страни, съобщи Румънската асоциация на месопреработвателите, пише romaniajournal.ro.

Цената на замразените бройлери падна с 2,2%


През първото тримесечие на 2017 г., в сравнение с предните 2 години, средната цена на свинското трупно месо е било с 26% по-скъпо спрямо 2016 г. и с 12% спрямо 2015 г.

От Асоциацията допълван, че цената на свинското шкембе е повишена с 40%, като цената на шунката е с 25% по-висока през последните 12 месеца.

Според данните, представени от Европейската комисия (ЕК) през март 2017 г. по време на Икономическия съвет на Центъра за пазара на месо, повишението на цената на свинското месо ще продължи нагоре до втората половина на 2017 г. След това ще
последва стагнация.



От Асоциацията казват още, че сред причините за по-високата цена на свинското месо в Европа е значителното увеличаване през 2016 г. на износа му към азиатските страни, особено Китай, Япония и Хонконг.

Друга причина е свиването на поголовието от свине. Става дума за спад от 2,3% при прасетата до 20-50 кг и 1,1% при прасетата между 50-80 кг.

Освен това през януари 2017 г. е отчетено повишаване на износа с 20% спрямо същия период през 2016 г., особено към страни като Китай, Хонконг и Южна Корея.

Миналата седмица Асоциацията на месопреработватели предупреди, е цената може да се повиши с около 20%.



Това е най-високата цена през последните 5 години. Миналата седмица германският пазар на свинско месо регистрира повишение на цената със 7%. Възможно е някои хора да отдадат предпочитание на пилешкото месо. При него засега не се забелязва промяна в цената.

Говеждото месо вече също отбеляза поскъпване, информира Раду Тимис, председател на Асоциацията на месопреработвателите.