През последните години пазарът на чесън е неустойчив. Редуваха се периоди на поскъпване с внезапни поевтинявания.
 
 
Потреблението нарастваше средно с 3.2% годишно в периода 2006-2016 г., като през 2016 г. световната консумация достига 26.5 млн. тона, показва отчет на Indexbox, цитирана от freshplaza.com. Прогнозата в него е, че до 2030 г. глобалното потребление ще достигне 31.1 млн. тона.
 
Съществува още една тенденция – страните възстановяват вътрешния пазар на националните сортове чесън. Без съмнение, Китай е най-големият производител на чесън в света, който определя правилата на играта на световния пазар, като периодично пуска слухове за лоша реколта.
 
Както в историята с лъжливото овчарче, обаче, тези информации от Китай вече се приемат на международния пазар относително спокойно, макар че страните вносители все още показват повишена бдителност, за да избегнат проблемите.
 
Индия и Бангладеш постигнаха най-голям ръст на производството на чесън през 2016 г. – съответно 6.5% и 7.4%. Китай, Индия, Бангладеш и Египет заемат първите места в рейтинга на най-големите световни производители на тази култура. На Китай се падат 75% от световното производство. Най-големите вносители на чесън са Индонезия, Бразилия, Малайзия и САЩ.
 
 
През последните седмици световният пазар отново се развълнува заради поредното съобщение от Китай за огромни загуби на сектора, защото производителите уж щели да загубят от 50% до 80% от реколтата заради заболяването бяло гниене.
Това не е първият случай, в който подобни съобщения от Китай нямат никакво основание. Затова търговците я коментираха като „малко вероятна“ и приличаща по-скоро на опит да се повлияе на пазара.
 
През последните две години обемът на производството на китайски чесън достигна своя връх, което предизвика глобално понижение на цените. Новата реколта от Шандун – основния район, където се отглежда културата, ще излезе на пазара в средата на май.
 
Очаква се износът да достигне върхови обеми, поради ниската местна цена – около 0.60 долара/кг. Тя, от своя страна, вероятно е свързана с необходимостта хладилните камери в Китай да се изпразнят за новата реколта.