След като през миналата седмица зам.-министърът на земеделието Явор Гечев обяви, че приемът на проекти по мярка 112 - „Създаване на стопанства на млади фермери“ по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) няма да започне през тази година, Фермер.БГ попита проф. Светла Бъчварова, председател на парламентарната комисия по земеделие и храни, има ли шанс това решение да бъде променено.

„Мярка „Млад фермер“ е много сериозен проблем, който, обаче, за мен още не е приключил. Вярно е, че имаше разговор в МЗХ на тази тема, беше обявено, че прием по мярката ще има догодина. Но все още ми се иска да продължим разговора за възможността мярка 112 да бъде отворена тази година. Знам колко млади хора се подготвяха в продължение на месеци, за да дотигнат изискванията за кандидастване. Те ще бъдат много разочаровани и не ми се иска това да се случи“, заяви пред камерата на Фермер.БГ проф. Бъчварова.

Тя допълни: „Обещавам още няколко разговора да проведа в МЗХ, да се опитаме с министъра да огледаме всички възможности да има прием по мярка 112. Много е важно това, важно е за самия сектор да бъдат подпомогнати млади хора, а не тези, които са решили да се занимават със земеделие, още в първите си стъпки да се сблъскват с трудности или с провали“.

Междувременно след като през миналата седмица млади фермери инициираха онлайн петиция за отваряне на мярка 112 още през тази година, за днес чрез група в Социалната мрежа Facebook е обявен протест през сградата на МЗХ. Протестът, насрочен за 13 ч ще е под наслов „За пускане на мярка 112 през 2013 г.“

 

Гледайте повече във Фермер.БГ TV: