Условията са близки до пустинните, тъй като за последните 8 месеца са паднали 70 литра дъжд, коментират агрономите в стопанството на Георги Катранджиев край село Спасово. В общините Шабла и Каварна жътвата на царевица е на финала си.

Зърнопроизводител в Ямболско: Годината е добра, но пазарът е труден

Липсата на влага се е отразила върху добивите, тъй като за нормалното развитие на културата са необходими сумарно около 650 литра дъжд, т.е. почти десет пъти повече от падналото количество до момента. Екстремното засушаване в този регион се наблюдава всяко лято през последните години. Това е провокирало селекционерите от семенарските компании да заложат на хибриди, устойчиви на температурен и воден стрес, със стабилна коренова система и по-удължен период на опрашване, за да отговорят на търсенето на земеделските стопани за по-голяма сигурност и стабилност. 


„При слънчогледа и царевицата се наблюдава масово преждевременно изгаряне в Добричка област. Въпреки това с оглед на тези условия можем да се похвалим с добри резултати”, коментира Цветелина Георгиева, регионален представител на семенарска компания. 


„Сушата смъкна добивите с около 30 %”, допълни председателят на земеделската кооперация в село Тюленово Иван Йорданов.

 

Заради продължителната липса на валежи отглеждането на рапица вече дори не стои на дневен ред, тъй като тази култура не може да поникне без необходимата влага в края на август и началото на септември. 


„В продължение на 3 години  установихме, че капка дъжд не пада от засяването на пролетните култури до края на жътвата им. Това са месеци наред”, коментира и Светослав Василев, председател на земеделската кооперация в село Горичане, Шабла. 


Половината от царевицата в Добричка област вече е ожъната при среден добив от 609 кг/дка. Година по-рано фермерите от региона са прибрали по складовете с 200 кг повече от декар, т.е. средно по 816 кг/дка. Реколтирането на слънчогледа вече е към финала си. От 717 000 дка са пожънати около 95 % при среден добив от 263 кг/дка