Ако можеше на 100-процентови извадки да се проверява всичко, е най-добре. Тази година за първи път го правим с обвързаната подкрепа за зеленчуците. Само при 100 % проверка може да има гаранция, че няма нито един евроцент, платен на този, на когото не трябва. Това коментира земеделският министър за bTV.

Вижте конкретни дати за предстоящи директни плащания

Тя увери, че от Брюксел не е спрян и един евроцент за българските фермери.

„Тези проверки на обвързаната подкрепа по моя воля се правят на 100% при 5% изискване по регламент. За миналата година наистина нарушителите са много. Бяха открити грешки на определено ниво около 15%. Тази година проверките приключват. Нивото също е по-високо спрямо обичайните други мерки“, изчислява ресорният министър. 

Водещият в студиото припомни изказването на Десислава Танева в началото на юни, че „не трябва да се хвалим пред Европа за това, какви нарушения се правят в България“. Агроминистърът отново подчерта, че е имала друго предвид.

„Тази реплика беше в отговор на това, че е по-добре да не разпространяваме колко много грешки сме открили. Кому е нужно това? Когато откриеш високо ниво на грешки, се задава следващият въпрос: „Тогава необходима ли е тази мярка за подкрепа. 

Средствата в земеделието са огромни и има огромен натиск върху тях. По нашата програма има над 100 хил. бенефициенти. Всеки управляващ се сблъсква с проблема със злоупотребите, няма как“, заяви министърът. 

По нейни думи проверките на 100% са правилният път, но тази година заради сушата много от производителите няма да могат да отговорят на изискването за добив.

„Вече получаваме много жалби – имало суша, доматът нямало как да бъде в добро състояние, да даде този добив. Всеки си защитава до края интереса пред съда“, заключи Десислава Танева.