През новия сезон общият обем на реколтата от зимни зърнени култури в Испания ще се понижи до 14,025 млн. т, което е с 27% по-малко в сравнение със сезон 2016/2017, прогнозира отдел на Министерство на земеделието и храните на САЩ (USDA), съобщава zol.ru.

Специалисти: Очакваме добра зърнена реколта

Причината за лошата реколта е комплекс от неблагоприятни климатични фактори – продължителната суша и по-топлото от обичайното време през пролетните месеци, както и  силният вятър в някои райони.

Дъждовете паднаха през май със закъснение и не успяха да осъществят подобряване на състоянието на посевите със зимни култури.



В края на май в южната част на страната започна прибирането на реколтата. Част от посевите със зърнени култури, първоначално предназначени за зърно, се използват като пасища или за производството на сено поради влошаване на потенциалната реколта.

В същото време реколтата от мека пшеница също е по-слаба. Тя ще се понижи до 5,4 млн. т. При твърдата пшеница се очаква реколта от 0,8 млн. т, а при ечемика – до 6,2 млн. т.

Реколтата от царевица, която се отглежда на напоявани полета, остава стабилна. Въпреки това редуцирането на площите с царевица ще се отрази върху количеството произведено зърно.