Суша създава проблеми на стопаните на земеделски земи по поречието на река Дунав край Козлодуй и Оряхово.

Суша в Добруджа: Надежди за поне 500 кг/дка

„Всеки ден слушам, че вали тук, вали там, а при нас близо месец дъжд няма. Имаше някакво преръсване преди 2 дни, но това си е нищо. Земята зажадня”, разказа Елеонора Димитрова, която отглежда зеленчуци.

Притеснени са и земеделците, които обработват масиви, засадени с царевица и слънчоглед. А тези, които са предпочели да отглеждат в блоковете пшеница, овес и ечемик, са категорични – жътвата ще започне много рано и добивът няма да е много добър.

„Четем прогнозите всеки ден и се надяваме поне тази за очакваните солидни количества дъжд през идната седмица да се сбъдне и за нашия край, защото иначе нещата ще станат много сериозни. Чакаме валежи, но и се притесняваме, защото ако е дъжд като дъжд – добре, но ако и тук падне градушка, ще стане още по-лошо”, обяснява Георги Георгиев.

Разказите на хората, че валеж в района не е падал вече близо месец, се потвърждават и от все по-ниското ниво на Дунава. Само за денонощие например водният стълб край Оряхово е паднал с 3 сантиметра, а край Козлодуй вече е под 140 сантиметра.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Георги Радев: Иде жътва, но ечемикът побеля от сушата

Зърнена реколта: Добивите ще бъдат с 30% надолу

Александров: Цената на пшеницата отдавна трябваше да застане на 34-35 ст./кг