Есенниците в цяла Северна България са повлияни от продължителната суша, някои - повече, други - по-малко, но отражение върху добивите ще има. На големи площи, особено в Добруджа, валежите бяха оскъдни за необичайно дълъг период още от средата на миналата година чак до края на април.

Георги Радев: Иде жътва, но ечемикът побеля от сушата

През май към неблагоприятните природни условия се добавиха и градушките. Сега с наближаването на жътвата стопаните се стараят с подходящи практики на полето да опазят това, което земята е родила и е оцеляло в трудните условия. 

За това как се справят стопаните в Северозападна България Агри.БГ разговаря с Александър Александров, член на Видинския съюз на зърнопроизводителите:


Каква е ситуацията с посевите при вас?

На фона на държавата може да кажем, че са малко по-добри – на фона на цялата страна. Макар че тук през последните дни имаше градобитност. А това би трябвало да го отчетем като щета. На места вървят и застрахователи, правят оценки. Не в целия район имаше градобитност, но все пак имаше, включително даже и при мене през последната седмица, която отмина.

Иначе на фона на страната смея да твърдя, че посевите ни са с една-две идеи по-добри.

Не мога да кажа същото за пролетниците, тъй като температурните аномалии – хладни вечери със значително по-топло време през деня, високи температурни амплитуди доведоха до един стрес при растенията. И в момента се опитваме да ги съживяваме, дето се казва. 

За какви площи се грижите през тази стопанска година?

Около 6000 декара общо есенници и пролетници. От тях около 400 декара са ечемик. Нормално винаги в края на месец юни се е жънел ечемикът в нашия регион в Северозападна България. Но тази година нещата не бяха много в реда на нещата – безснежна зима и т. н. Така че очаквам седмица по-рано да започне жътвата – около 25-и юни. 

При пшеницата какви добиви очаквате в сравнение с миналата година?

О, поне с 10-15% на минус. Няма как. Безснежна зима. Процесите на яровизация (закаляване ) не протекоха при есенниците в нормален вид. Вие следите ситуацията. Виждате: в Добруджа, в Силистренско, в Румъния – в Южна и в Югоизточна Румъния имат много сериозни проблеми със сушата. Украйна, Южна Русия – също. Навсякъде. Така че най-точни ще бъдем в оценките, когато влязат комбайните в нивите. Тогава вече виждаме резултата. 

Пшениците ви сега на какъв стадий са?

Изкласяване. Даже много голяма част от тях са изкласили вече. Очакваме тук до 10-ина дни във восъчна зрялост да влязат. Но нека да видим какво ще бъде времето. Оттук нататък вече нещата са доста непредсказуеми. Особено през последните години аз самият много трудно се наемам да правя прогнози, тъй като днес е една ситуацията, до утре се променя коренно.

Какво ще кажете за цените на пазара сега - цените основно на пшеницата?

Мисля, че това са едни от нормалните цени. Те отдавна трябваше да застанат на подобна позиция. Ако прогнозите се оправдаят и добивите не са същите, аз мисля, че подобни цени ще се запазят
Разбира се, че цени от порядъка на 35-36 ст./кг пшеница са съвсем прилични цени. 

Какви са отношенията с пчеларите във вашия край?

Нямаме проблеми с тях поради факта, че ние се познаваме тук. Със 100% от регистрираните, нормалните пчелари се познаваме и съобщенията, уведомленията, които по закон и по Наредба 13 сме длъжни да им пуснем, ние се обаждаме лично на хората.

Обикновено пръскаме нощно време.

Нощем няма летеж на пчели и смъртността е почти нулева. Така че нещата трябва да са взаимни. Няма как да се надбягваме по правата, защото рано или късно някой ще бере ядове. Ето, виждаме какви проблеми има в страната, подмор по доста пчелини. Пчелите са едни от основните опрашители. Така че ние тук намираме общия език.

Във Видинско като цяло положението беше сложно по време на извънредното положение срещу коронавируса. Вашето стопанство не е имало проблеми с инфекцията, нали?

Не сме имали проблеми. Това желая на всички фермери и колеги в страната: да са живи и здрави. Това е много важно. Ние имахме много сериозни притеснения през пролетта, защото в условията на карантина да се извършват земеделски мероприятия на полето е доста сложна работа.

Някои казват: да, наистина, ние спазваме тук някакви дистанции. Така е, само че един или двама, или пет човека от персонала, ако се окажат положителни, целият технологичен процес до такава степен се обърква, че няма как да го повториш след един месец. Защото тогава агротехническият срок ще бъде изтекъл. При нас е така, за разлика от промишлените предприятия. Тук, в земеделието, нещата са малко по-сложни, трябва да се правят навреме.


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Сушата: Четвърт от житните полета в Добруджа може да бъдат разорани

Пшеница: Лутане в цените на зърното по борсите

Зърнена реколта: Добивите ще бъдат с 30% надолу