Експериментирах с отглеждането на кейл и манголд миналата година и постигнах много добър резултат без никакви препарати, споделя производителката от Садово Дарина Терзиева.

Садовският фъстък ще се бори за защитено географско указание

Освен известния садовски фъстък в нивите на семейството се отглеждат маслодаен слънчоглед, сладка царевица, нахут и други, а в зеленчуковата градина естетически и екологично чисто се произвеждат няколко вида марули, спанак, червено цвекло, броколи, броколино, чери домати, както и суперзеленчуците кейл и манголд. "Обичам градината да е китна и красива", започва разказа си пред Агри.БГ родната производителка на суперхрани.

Дарина Терзиева: „Винаги съм търсила някакви по-различни храни, нещо ново. Харесва ми да експериментирам. Освен това съм привърженик на здравословната и екологично чиста храна. Отглеждам редки видове зеленчуци от така наречените суперхрани. Производството ни е разнообразно и в малки количества, за да можем да предложим повече и различна чиста продукция на фермерския пазар."

Градината на Дарина е вдъхновение и релакс, почивка от забързаното ежедневие за нея, но и чиста и здравословна храна за семейството и потребителите на фермерския пазар в Пловдив. Въпреки че не използва химични препарати в отглеждането на зеленчуците, градинарката споделя, че не е трудно да се постигне добро производство, най-вече качествено, ако се използват биологични техники в отглеждането и не се изтощава почвата.

"Кейлът е суперхрана, която в малко количество – само една чаша на ден, доставя необходимите полезни вещества на организма. Не е нужно да се произвежда и консумира в големи количества, но пък може да измести по полезни свойства много други култури", споделя Дарина. 

Голямо преимущество в отглеждането на кейл е това, че той издържа и на -15 градуса.

Зеленчукът, много подходящ за салати, е известен с високото си съдържание на витамин К, който подпомага образуването на белтъчини в кръвната плазма, костите и бъбреците. Друго негово предимство е, че не губи ценните си витамини след термична обработка. Но освен полезните свойства Дарина се радва и на красивия му външен вид. Листата на кейла са ситно накъдрени с наситен зелен цвят, с червени жилки и приличат на ветрило. Миризмата му леко наподобявя тази на целината.

Хора, които искат по естествен начина да подобрят имунитета си чрез хранене, го търсят и имам редовни клиенти на кейла, заявява фермерката.

Дарина Терзиева: Манголдът, наричан още спанаково или листно цвекло, също се консумира най-добре като салата. Използват го в смутита, търпи и термична обработка. Суперзеленчукът е разновидност на цвеклото, има наситено зелени листа и червена или оранжева дръжка. Богат е на калории и витамини и е с ниско съдържание на въглехидрати и мазнини.“

Опитът на производителката от Садово показва, че за качествената храна винаги има пазар, а когато си подходил с грижа и внимание, хората те рапознават и ти имат доверие. Интересът към модерните суперхрани също се променя, клиентите все повече залагат на здравословните храни и тези, произведени от местни фермери. 

Дарина Терзиева: „Много е важна културата на потребителя. В началото не са много хората, които искат да опитат нещо ново, затова е важно да бъдат информирани. Аз винаги подготвям разни материали за различните култури, които предлагам. Хората питат, искат да знаят, това е добре, ние винаги влизаме в контакт отвъд ролите ни на продавач и купувач."

Освен че отглежда и продава суперзеленчуци, Дарина обича да приготвя красиви ястия от градинската продукция за своето семейство. Така сетивата се насищат с красота и вкус, а организмът - с полезни вещества, което е комбинация, гарантираща здраве и щастие, споделя фермерката.