Европейските субсидии за земеделие в размер на 1 118 000 000 лв.  ще бъдат изплатени до 31 януари 2014 г. За това се споразумяха ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и правителството на среща с премиера Пламен Орешарски в Министерски съвет, продължила три часа.

Всички европейски и национални доплащания за зърнопроизводителите ще бъдат извършени до 31 януари 2014 г. За онези, които имат неточности, плащанията ще се извършват до 30 април. Националните доплащания ще са по 2 лв. на декар, което общо е около 60 млн. лв., обясни земеделският министър Димитър Греков.

„С оглед на възможностите на бюджета, тези 200 млн. лв., които се предлагаха за декември, са под 20% от целия пакет плащания. Смятаме, че няма да имат осезаем ефект върху земеделската дейност и земеделските производители. Затова предпочетохме да се плати максимално възможният размер през януари. Тогава ще се набляга на новата дейност, която започва да кипи през февруари, март”, обясни Ангел Вукодинов,председател на НАЗ.

Споразумението между зърнопроизводителите и Правителството е подписано от министъра на земеделието Димитър Греков, зам.-министъра на финансите Людмила Петкова и председателя на НАЗ Ангел Вукодинов.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!