Предстоят най-студените дни от зимата. Ако в резервоара на трактора е останал летен дизел, минусовите температури може да доведат до сериозни проблеми със стартирането на двигателя. Решението е просто - трябва да се използва добавка против замръзване, информира Agrointel.ro.

В агросектора става напечено - слушайте в AgriПодкаст

Границата на температурата на филтриране за преходния дизел е -10 градуса по Целзий, а при летния този показател е 0 градуса по Целзий. Това означава, че има риск дори след лек спад на температурата да имате проблеми.

За селскостопанската индустрия е характерно много машини и инструменти да се използват спорадично. Ако решите да ги използвате през зимата, може да се окажете изненадани.

Шофьорите обикновено са в по-добра позиция, тъй като зимно гориво се предлага предварително на бензиностанциите, така че шансът за зареждане със зимен или дори преходен дизел е много по-голям.

Съвременният пазар предлага избор на добавки за антифриза за дизел. Те съдържат съставки, които предотвратяват натрупването на парафинови кристали в горивото. На практика това означава, че с помощта на добавка можем да предотвратим запушване на тръбите и горивния филтър. Използването им правилно и в точното количество ще намали температурата на втвърдяване на горивото до -40 градуса по Целзий.

Как се използват?

Производителите на антифриз препоръчват този тип добавки да се изливат в резервоара непосредствено преди зареждане с гориво, така че да се смесят добре след последващото добавяне на дизел.
 
Също така е разрешено добавянето на добавка към резервоар за гориво, който вече съдържа дизелово гориво. В такъв случай обаче трябва да се отбележи, че след добавяне на веществото двигателят трябва да се стартира, така че добавката да се смеси с горивото и да се разпространи в цялата система.

Важно е добавката да се добави в резервоара преди появата на слана, тъй като препаратът ще бъде напълно ефективен само при такива условия. Трябва също да се помни, че летният дизел ще изисква по-висока доза добавка, отколкото преходното или зимното гориво.

Бензинът може да бъде вреден

Има практика бензин или денатуриран алкохол да се добавят към дизела. Тя е била и все още е ефективна за по-стари двигатели. Не се препоръчва за по-нови. И двете вещества влошават смазочните свойства на горивото. Освен това подобно действие е просто неоправдано от икономическа гледна точка, тъй като цената за 4 литра бензин включва вещество, което ще понижи точката на втвърдяване на горивото с няколко градуса по Целзий.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Съживете гумите с топъл регенерат

Защо някои трактори и комбайни имат бели гуми?

Фермери, калта по машините е опасна