Още в първите дни от годината бе поднесена първата изненада за земеделския сектор. Финансовият министър Асен Василев обяви, че селското стопанство ще бъде проверявано за злоупотреби и то в частта с акцизите на горивата.

Гласувайте: Имате ли орязани площи по СЕПП?

В проверките няма нищо лошо, коментира за Агри.БГ председателят на НАЗ – Костадин Костадинов. По думите му това е най-прозрачната и чиста схема, която се проверява директно. Държавата възстановява акциз върху гориво, обвързано като количество с реално обработваемата земя и вида на отглежданите култури.

„Земеделските производители си купуват горивото, подават фактурите в ДФЗ, правят се проверки в НАП, след което държавата възстановява част от акциза. И това се случва на следващата година, когато всички отчети са приключили“, припомня Костадинов. 

Според него проблемът се крие в самата методика за определяне на нормите и дава следния пример:

„Нормата за оранжерия е два пъти повече отколкото на полето. За 1 дка оранжерия ти се полагат 7 л, за 1 дка ягоди – 15 л, за една овца – 15 л, за една крава – 100 л. Самата методика не е доизмислена“, категоричен е зърнопроизводителят.

Според читатели на Агри.БГ изказването на финансовия министър звучи като сплашване

„Практически горивото се плаща на доставчика с наложен ДДС и акциз, а след това се възстановява по разчет на МЗ. По-скоро доставчиците трябва да се проверят дали не продават горива без акциз или внесени контрабандно. Милиционерски работи работа не вършат“, категоричен е Rapon.

Негов колега, който се е подписал „Фермерка“, призовава за спокойствие, защото, ако си изряден, няма от какво да се плашиш. Но повдига друг въпрос:

„Знам хора, които нямат регистрирана земеделска техника, имат пасища и ливади, които уж стопанисват, а са ползвали схемата за акциза на газьола и им е платено. Чудя се къде са наливали това гориво, като нямат регистрирана земеделска техника. Е, сами си отговорете дали са за проверка, или не“, пита реторично тя.