Голямо бедствие сполетя стопаните на ферма в балчишкото село Дъбрава. Пожар унищожи повече от 192 тона фураж, подготвени за зимата, съобщиха от областната дирекция на МВР.

ДФЗ: Глоби за фермери заради запалени стърнища при 103 пожара

Сигналът за инцидета е подаден в полицията тази нощ в 00:20 часа. Огънят е тръгнал от навес за съхранение на фураж. Пожарът е унищожил 565 бали фураж.

Обгоряла е металната конструкция, а също и покривът на навеса. Районното полицейско управление в Балчик разследва причините за възникването на пожара.

Опасността от възникване на огън в личните стопанства, нивите и животновъдните ферми остава висока независимо от понижението на температурите. Едната причина за това е, че сушата продължава въпреки валежите в края на миналата седмица и началото на тази.

Честа причина за пожари е разчистването на нежелани растителни остатъци с огън в частните дворове. Земеделски производители рискуват да бъдат лишени от субсидии, като използват огън, за да премахнат стърнищата от нивите си.

Неизправните електрически инсталации също създават сериозен риск от пожари. Опитът на стопаните показва, че в слънчеви дни даже счупените бутилки на полето може да предизвикат запалване на сухи треви.