Въпреки меката зима и многото дъждове, които предизвикаха заболявания по посевите, благодарение на навременното третиране с препарати, земеделците ще имат добри добиви. Това коментира Николай Киров, председател на Съюза  на зърнопроизводителите в Бургаско. 
 
 
„Надяваме се да има хубави резултати. Миналата година се доби около 6 млн. тона пшеница, което е рекорд за страната. Надяваме се тази година да е близко до миналогодишните резултати. Предполагаме, че качеството ще е добро. Тази година валежите дават предпоставка, че зърното ще е налято. Надяваме се пшеницата да е добра“, каза той пред БНР. 
 
По думите му очакваните добиви от ечемик са 350 – 400 кг/дка, при пшеницата малко по – високи 400 – 420 кг/дка. 
Земеделските стопани се оплакват от градушката, която падна на места през миналия месец. Тогава най-много пострадаха площи в Карнобатско, а стопаните там дълго време няма да забравят стихията, коментира Теодор Тодоров, председател на Съюза на зърнопроизводителите „Маркели“ в Карнобат. 
 
 
„Аз пострадах с 1000 дка рапица. Но не само аз. Такава градушка не съм виждал. От 21 години съм в земеделието и такава градушка не съм виждал – да унищожи над 20 000 дка на 100%“, каза Тодоров. 
 
 
Градушката не подмина и Айтоско. Там на 100% пропадналите площи са около 1000 дка. 
„Надяваме се на добри резултати, въпреки че и тук градушката не ни подмина. Има около хиляда декара пропаднали на 100 % площи, с обезщетението от застраховката им се надяваме да покрием част от загубите си. Предстои да приберем около 11 хиляди декара, заедно с рапицата“, коментира Панайот Которов, зърнопроизводител, в чийто масиви се състоя церемонията по началото на жътвата.  
Бургаско ечемикът вече се жъне в Айтоско, Каменско и Карнобатско. До 20 юни навсякъде ще започне и жътвата при пшеницата.