Екосхемата за разнообразяване на отглежданите култури породи въпроси сред земеделските производители в Добруджа. Подпомагането е насочено към различни по големина стопанства.

Всичко за Кампания 2023 

Фермерите, обработващи до 10 ха земя, при две култури могат да получат допълнително плащане до 48 евро на хектар. Основната цел на тази интервенция е да се избегне монокултурното производство. Изискването е най-много 90% от стопанството да е заето с основната култура.

Ферми с големина от 10 и 30 ха ще получат до 37 евро/ха при отглеждането на три култури, като основната трябва да е не повече от 75% от общата площ. При над 30 ха и четири отглеждани култури подпомагането е 20 евро/ха. 

Какво се прави при пропадане на дадена есенна култура и напролет бъде заменена с друга? 

Примерите за подобни случаи са много, особено при определени култури. В Добруджа през последните години практиката показва, че масово пропадат площи със зимна маслодайна рапица. Така след огледите през февруари се налага разораване и презасяване с пролетни култури царевица или слънчоглед. Това обаче би довело до объркване и неяснота как да се процедира при заявена екосхема за разнообразяване на отглежданите култури. Казусът е твърде сериозен, посочиха стопани с дългогодишна практика пред експерти от Министерството на земеделието на среща в Добрич.

Ето и пример: „При пропадане на една есенна култура в дадено стопанство при обявени по екосхемата за подпомагане пшеница, рапица, слънчоглед и царевица,  остават само три култури. При това положение земеделецът не може да отговори на изискването по тази екосхема и да обяви предварително посочените четири култури. Какво ще се предприеме?“

Периодът, в който Държавен фонд „Земеделие“ ще проверява за наличие на култури започва от 15 май и продължава до края на юни, посочи Аделина Стоянова, директор в Дирекция „Директни плащания“ в министерството.

„До края на месец юни върху заявената площ трябва да има 4 култури. Но ако има пропадане на дадена култура и през пролетта тя се презасее с някоя от планираните пролетни култури, то няма как да се отговори на изискванията. При това положение най-добре е да не се заявява тази екосхема“, съветва Аделина Стоянова. Дори и при наличие на протокол след установяване на място на пропадане поради форсмажорни обстоятелства, няма да има възможност за подпомагане по тази схема. 

„Най-вероятно на всички ще ни е трудно през първата година. Ако заявите екосхема и се случи обстоятелство след подаване на заявлението за подпомагане, заради което не може да се изпълни ангажимента, имате опция до 1 октомври да си оттеглите конкретния парцел или цялата интервенция, за да не търпите санкции. Ако считате, че можете да изпълните задължението си частично, намалението по екосхемата ще бъде само върху площта, за която няма да можете да изпълните това изискване“, посочи още Аделина Стоянова.

По тази екосхема няма да се следи за ротация на културите, а за спазване на изискването за видовете и площите.