На среща с министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков в Сандански, земеделски производители от региона са обсъдили въпроса с европейските пари за земеделие, на които може да се разчита през настоящата година и през следващия програмен период, информира радио „Фокус”.

 

Производителите се оплакали на министър Греков от това, че информацията за самите проекти е недостатъчна и трудно достъпна. Министърът на земеделието и храните е обещал по-голяма прозрачност и информираност през сайта на министерството и през областните земеделски служби. Сред останалите обсъждани теми е била и тази за собствеността на земята. Много собственици на земи се оплакват, че все още не могат да си узаконят земите и са поискали съдействие от министър Греков, за да получат собствеността в реални граници.

 

На въпрос дали тази година ще има субсидии от Европа за производителите, министърът отговорил, че още тази година ще има подпомагане, както за оранжериините, така и за полското стопанство. Стойността на субсидиите ще бъде уточнена на следващия управителен съвет, който ще се състои в края на тази седмица. От една страна когато се гледа потреблението е добре да има евтини зеленчуци, но от друга страна, когато говорим за тези, които ги произвеждат, за тях са прекалено евтини и са под себестойността на което ги произвеждат, казал още Греков.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!