Все още кампанията по сеитба на есенни култури в Добричка област е в началото си. „Сеитбата започна в по-големите стопанства, в които са планирани по-сериозни площи с пшеница.

Поредното предизвикателство: Есенна кампания!

Останалите са на изчакване за по-благоприятни условия”, съобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. 
Според стопаните има достатъчно време, за да се извърши кампанията по залагане на новата реколта. 

В момента основните притеснения на производителите са свързани както със сушата, така и с необичайно високите температури. Според прогнозите на синоптиците до края на октомври не се очакват съществени захлаждания, по-скоро времето ще остане топло. 

„Летните температури ще провокират нападение на житни мухи, а ние се опитваме да си го спестим. Това е основната причина да изчакваме с масовата сеитба на пшеница. Надяваме се, се обещаните валежи ще дойдат. Всяко захлаждане ще благоприятства кампанията”, допълни още Жекова. При по-късните посеви се избягват нападенията от мухи и ръжди, както стана през предходната есен. 

Последните 3 години кампанията по сеитба на пшеница преминава при сухи условия. Проблемът ескалира при липсата на снежна покривка и валежи. При топли зимни месеци вегетацията на растенията не спира. 

„Трябва ни много сериозна зима, за да натрупа почвена влага”, категорична е Радостина Жекова. 
Всички подготовки на площите за пшеница са направени, торенето е минимизирано заради сушата. През последните години в Добруджа се сеят между 1 млн.200 хил.-1 млн.300 хил.дка.