Цените на пшеницата леко падат на европейския фючърсен пазар. Във вторник пшеницата бе котирана при непрекъсната търговия на около 192 евро на тон, информира Agrarheute.com.

Земеделец: Пазарът на слънчоглед носи добри новини

В сравнение с предходната седмица цените на пшеницата на европейския фючърсен пазар са паднали с 3 евро. Причината е умереният спад в руските експортни цени. Руската пшеница бе натоварена по пристанищата на Черно море срещу 233 долара за тон. Това е намаление с 2 долара спрямо предходната седмица.

В противовес на това, наскоро руските експортни цени на ечемика се повишиха с 2 долара до 194 долара за тон. Цените на пшеницата на вътрешния пазар в Русия също се повишиха. Причината е в устойчивото силно търсене от страна на износителите и животновъдите, съобщават руските анализатори от СовЭкон.

На пристанището за износ в Хамбург цените на пшеницата за доставки през септември също леко спаднаха спрямо седмица по-рано и се търгуваха във вторник за хлебна пшеница с 12% протеин при 192 евро на тон. В сравнение с предходната седмица това е намаление с 1 евро.

За фуражния ечемик ценовите предложения на пристанището в Хамбург във вторник бяха 167 евро за тон, което също е с 1 евро по-ниско от предходната седмица. В Хамбург се предлагаха 160 евро за ръж за хляб.

Русия планира квота за износ - тежка суша в Черно море

Руското министерство на земеделието обяви в понеделник, че механизмът за квотата за износ на зърно, който вече е действал от април до юни по време на избухването на епидемията от коронавирус, остава в сила въпреки голямата реколта тази година. Министерството също така съобщи, че квотата за износ на зърно ще се прилага за периода от януари до юни 2021 г.

„Въпреки добрите перспективи за реколта, механизмът на нетарифните квоти за износ на зърно остава актуален и има планове за подобряване и продължаване на прилагането на тази мярка в бъдеще“, се казва в изявление на руското министерство на земеделието.

Оттам обаче не предоставят допълнителни подробности относно размера на потенциалната квота. Според информация на агенция Ройтерс, квотата за периода януари до юни 2021 г. може да бъде около 20 милиона тона зърно. Русия е най-големият износител на пшеница в света и тази година вероятно ще прибере втората по големина реколта от зърно от рекордната 2017 година насам.

В момента обаче руснаците спешно се нуждаят от дъжд. Досега фермерите в много региони трябваше да сеят зимна пшеница на много суха почва, съобщава земеделската консултантска компания СовЭкон.

Ситуацията в Украйна е още по-критична. Украинското министерство на икономиката заяви, че фермерите все още не са започнали да сеят зимна пшеница за реколтата през 2021 г. поради силната суша в повечето региони.

„Тъй като в почвата няма влага, понастоящем сеитбата е безсмислена", докладва анализаторската фирма АПК-Информ.

Тази година ще имаме много късна сеитбена кампания и вероятно по-малко засята площ, допълват оттам.  

Министерството на икономиката обяви във вторник, че площта за зимна пшеница вероятно ще намалее от около 6,7 милиона хектара през предходната година до само 6,1 милиона хектара. Данните на ведомството показват, че към 28 септември фермите са обработили само 25% от очакваната площ, или 1,5 милиона хектара.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Слънчоглед: Спука ли се балонът?

Над 100 хиляди лева от полски пътища взема община Добричка

Сухо и горещо - идеално за отглеждане на мохар