Проекти по мярка 121 за селскостопанска техника, одобрени още през пролетта, все още не са изплатени на бенефициентите. Сред тези бенефициенти е семейството на фермерката Недялка Вълканова, което обработва средно голямо стопанство в харманлийските села Изворово и Черепово.

Семейството, както всички български фермери, изплаща голям кредит на банка, средствата  от който са вложени в закупуването на селскостопанска техника - трактор, плуг и брана. Производителите имат спечелен проект по мярка 121 „Модернизация на земеделските стопанства” от ПРСР 2007-2013. Всички проверки са минали успешно, но все още не са получили средствата.

Преди няколко месеца се оказало, че трябва да се подаде допълнителен анекс към застрахователната полица, която Вълканова представила. Дори и след представянето на документа обаче, няма резултат. Земеделците вече се отказали да звънят в ДФЗ – Разплащателна агенция, защото „дори да настояваме, всичко трябва да мине през тромавите процедури”.

Въпреки бавните процедури по реализирането, одобряването и изплащането на проектите, семейството е имало намерение да кандидатства с нов проект по 121 мярка за модернизация, наблязали са дори и машините.

На въпрос може ли един среден земеделец да закупува техника без финансиране от ПРСР, Вълканова коментира „по-дребните неща до 4-5 хил. лв. можем да опитаме да закупим като спестяваме достатъчно, но за закупуване на нова машина е почти невъзможно да се говори. В момента имаме нужда от нова житна сеялка, но нямаме средства за закупуването и”. Вълкaнова заявява, че наистина е разочарована от липсата на средства за селсксостопанска техника по ПРСР. Поне по тази мярка трябва да се даде възможност за кандидатстване, тъй като без земеделска техника просто няма как да се продължи напред. „Нашето стопанство не е голямо – средно е, но все пак не можем да караме с остаряла техника от 30 години”. Семейството все още изплаща заем към банка. За сега успяват да покриват вноските, но не са сигурни до кога ще се справят.



© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!