За първи път тази година германските фермери ще могат да използват снимки от космоса, за да определят най-подходящото време за жътва на царевицата.
 
 
По поръчка стопаните, които използват системата, ще получат на мобилните си телефони индивидуални съвети за оптималното време за прибиране на реколтата от всяка нива.
 
„Правилният момент на жътвата е решаващ за успеха на целия сезон. Ако приберете реколтата твърде рано или прекалено късно, може да загубите значителна част от добивите – до 10%“, казва мениджърът на проекта Фабиан Беке, цитиран от topagrar.com.
 
Новата система, наречена „SAT TS Monitoring“ използва спътникови снимки за определяне на съдържанието на сухо вещество в растенията.
 
 
„Оптимално е съдържанието на 30-35% сухо вещество. Когато този показател е под 30%, царевицата съдържа твърде малко нишесте. Ако надхвърля 35%,  има опасност от големи загуби по време на съхранението“, обяснява Беке.
 
Системата може да се използва за оценка на отделни полета или части. В първите проби взеха участие 90 фермера, които отглеждат царевица в различни райони на Германия. Стопаните потвърдиха надеждността на системата в различни климатични зони.
 
Погледът от космоса представя пълна картина, независимо от това, дали нивата е от 3 хектара или от 300 хектара, тъй като спътникът е в състояние да „огледа“ цялото поле.