Прави впечатление, че производството на мед от едно пчелно семейство е паднало. Това каза министърът на земеделието Румен Порожанов. 

 

2017 г. в пчеларството

 

Той обясни, че последните данни, с които се е запознал показват, че средно се произвежда по 8 кг мед от едно семейство, като в предходни готини се е отчитало 15-16 кг. 

„Това повдига въпросът дали не водим пчелни семейства, които отсъстват или наистина има проблем“, каза Порожанов. Той отбеляза, че със сигурност се отчита проблемът от миналата зима, когато климатичните условия причиниха доста проблеми в пчеларството, но данните не показват и други проблеми. 
 
Друг проблем, който той изтъкна е, че има известни отклонения в биологичното пчеларство. 
„Не мога да обещая, че в подпомагането на този сектор скоро ще има нещо ново. В момента има субсидии, които се дават,  de minimis, кредитите, които също вървят.
 
Ние нямаме други нотифицирани схеми за подпомагане в момента, за да кажем, че от утре ще има нещо ново“, отбеляза министърът и добави: „Не се съгласихме да се удължи преходния период за стартиране на биологично производство в пчеларството, защото има достатъчно опции  това да стане в заложения период от една година“.