В българския животновъден сектор се наблюдава неблагоприятна тенденция: намалява добивът на краве мляко, като в същото време се понижават и изкупените количества. 

Цената на млякото дърпа нагоре, но остава все така ниска

Производството на краве мляко през тази година се очаква да бъде около 900-910 хил. тона при спад от 6% спрямо средното равнище от последните три години, посочи Центърът за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) към Института за аграрна икономика.

CAPA: „Този спад идва от намаление на поголовието и липсата на развитие при млечността на животните.“

Изкупените количества краве мляко в страната се понижават през първите пет месеца на годината с 4,4 хил. тона или с 2%. Този процес води до спад и в производството на краве масло с 8%, а сирената от краве мляко намаляват с 4%.

В същото време се увеличават имитиращите продукти. Производството на сирена с добавена растителна мазнина отчита ръст от 6%. 

Обратно на тенденцията в нашата страна изкупеното краве мляко в ЕС се е увеличило с 0,3% през първите пет месеца на тази година спрямо същия период на миналата.

Наблюдението на българския пазар показва сезонен спад на изкупните цени на кравето мляко.

През май средната цена е била 58,62 лв. за 100 кг., а през юни - 58,10 лв. Анализаторите прогнозират, че за юли ще бъде отчетена средна изкупна цена 57,70 лв./100 кг,  която ще се понижи до 57,20 лв./100 кг през август.

За сравнение средната изкупна цена през юни в страните от Западна Европа спада леко до 0,67 лв./кг спрямо май, а за новите страни членки намалението беше с 1% до 0,61 лв./кг. 

Като стъпка в подкрепа на млекодайното животновъдство изследователите от Центъра отбелязват предложените в края на юли промени по схемите за обвързана подкрепа. 

„Предлага се да бъде увеличен броят на животните от 30 на 50, които да имат по-високо подпомагане. Ставката да бъде повишена от 10% на 25% за първите 50 животни. При схемата за овце и кози-майки под селекционен контрол се предвижда да бъде увеличен броят на животните от 100 на 200, които ще получат по-високо подпомагане, като процентът да бъде увеличен от 10% на 25%“, обясниха икономистите.

Експертите припомнят, че през юни представители на ЕС и на четири страни от Южна Америка постигнаха съгласие за търговско споразумение. То стана популярно като споразумение с Меркосур - търговски блок, в който влизат Бразилия, Аржентина, Парагвай и Уругвай.

Споразумението предвижда намаление на редица мита, сред които и тези за млечните продукти.

Представители на Европейския млечен брод изразиха опасения за засилване на конкуренцията и пренасищане на вътрешния пазар, макар че вероятността това да се случи в млечния сектор се оценява като неголяма.