Изкупната цена на кравето мляко в България през 2019 г. ще е около 0,66 лв./кг и през следващите месеци ще се повишава. Това са прогнози на европейския анализаторски център AGMEMOD.

Вижте как се промени преработката на мляко в ЕС за десетилетие

Техните колеги обаче от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) цитират данни на Националния статистически институт, изчислявайки, че изкупната цена ще е с около 3% под тази от 2018 г. и ще бъде около 0,63 лв./л.

Експертите предвиждат, че производството на краве мляко в страната през тази година ще бъде около 960 хил. т, като от тях мандрите ще преработят 635 хил. т.

При овчето мляко прогнозите сочат, че произведеното количество ще достигне 79–80 хил. т. Преработеното от мандрите ще е около 23,5 хил. т, което ще бъде с 1,2 хил. т по-малко спрямо 2018 г.

САРА: „Средната изкупна цена на млякото през месец май в Западна Европа е 0,68 лв./кг, а за новите страни членки намалява с 1% спрямо април до 0,62 лв./кг."

Статистиката за цената на маслото в България и ЕС показва значителни разлики. Килограм у нас струва 17,28 лв., докато в останалите страни цената му е над два пъти по-ниска – 7,99 лв. Това са данни на Европейската комисия (ЕК) за месец май.

Съществени разминавания има и в цената на кашкавала. Килограм от него в България се продава за 10,16 лв., докато в ЕС – едва за 6,14 лв. Цените, които са посочили анализаторите от САРА, отново са за месец май.

Спот цената на свободните количества краве мляко, което се търгува на борсата Лоди в Италия, достига 0,89 лв./кг към края на месец юни. Всеки месец има непрекъснат ръст от 16%. Това показва, че свободните количества са много малко и всяко повишаване на търсенето води до изпреварващ ръст в цената, коментират анализаторите.

Те припомнят, че Държавен фонд „Земеделие“ одобри прием по схемата de minimis за крави, юници, биволи, овце-майки и кози-майки в размер на 26,3 млн. лв. Според тях обаче недифиринцираното разпределение на помощта извън нуждите и реалната ситуация в стопанствата води до ниския ефект за стабилизацията на сектора.