В новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. е предвиден финансов ресурс в размер на 100 млн. лв., с който ще бъде създаден Солидарен фонд за подпомагане на фермери, чийто животни са пострадали при бедствия. Това обяви в Разград зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев.

 

На среща с представители на аграрния бизнес от региона Гечев коментира, че със загражденията по границата с Турция ще бъдат предотвратени редица болести по животните, тъй като именно в Турция често възникват огнища на шап и шарка. „Оградата ще е част от система от мерки за затягане на контрола в сектор „Животновъдство“, така че до часове след получена информация за опасна болест държавата да реагира.

 

Програмата ще е готова до средата на годината и ще се кандидатства с нея пред Европейската комисия, като външна граница на Европейския съюз трябва да предпазваме общността от разпространение на това заболяване“, заяви Гечев, цитира от Дарик радио. Предвижда се още използване на камиони за унищожаване на болни животни, както и алуминиеви изолатори за съмнителните случаи.

 

Част от действията по превенция срещу болести по животните е и намерението на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за изграждане на Национална референтна лаборатория, която бързо да установява наличието на заболяване и в нея да се пазят втори проби от случаите.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!