За ренти от 70 до 160 лв. на декар съобщават читатели на Агри.БГ от Варненска и Добричка област. По думите им разплащането със собствениците на земя за 2022 г. е започнало, като очакванията са както обичайно до Коледа сметките да са уредени. 

Привидно спокойствие на борсите: Цените тръгнаха надолу

В селата Дончево, Одринци, Росеново, Свещарово и Ведрина са изплатени по 105 лв. на декар обработваема земя, посочва читател от Добричко. В съседната Варненска област в района на Аксаково обаче рентите са по-ниски – по 70 лв./дка.

В по-плодородните земи около Вълчи дол, Суворово, Провадия очакванията са за по-високи суми, тъй като през миналата година там плащанията са били между 90 и 100 лв./дка, посочва друг читател.

В община Каварна вече са раздадени по 160 лв./дка, се сказва в коментар, в община Балчик също се очертават високи ренти, изплащането на които започна авансово преди месеци. Читател пита: „Земята в общини Каварна и Балчик са плодородни, но рентите са различни. През 2021 рента в Каварна 100 лв. а Балчик 175 лв. Разстоянието между двата града е само 17 км. Е тогава, къде печелят повече? Да видим тази година какви ренти ще има, след като и изкопните цени са по-високи“.

Друг уточнява следното: „В Балчик е кооперация и там дават и дивидент за дялово участие. Дано навсякъде да дадат високи ренти и арендаторите да имат добра печалба, защото все пак те ги работят земите. И дано да има по малко завистници!“.  

В коментарите се включват и собственици на земя от Русенска област. Те споделят за изплатени ренти за община Русе за 75-80 лв./дка, в община Иваново – 70-80 лв./дка, а в община Борово за по-ниски суми от 60-65 лв./дка. „В различните райони на България рентата е различна, защото и качеството на земята е различно. Не може да се сравнява земята в област Търговище със земята в област Добрич или Плевен“, обясняват различията в рентите читатели на Агри.бг. 

Анонимни потребители смятат, че 80 лв./дка са достатъчни за рентата в Добруджа, а друг посочва, че очаква ръст поне с 30-40% спрямо 2021 г. Не липсват и коментари за неизплатени ренти за последните 2 години в Северозападна България от некоректни фирми.