За близо пет месеца благотворителната кампания на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) подпомогна девет болници, четири институции и семействата на двама починали медици. Помощта е обхванала 32 населени места.

Собственици на земи правят нови дарения

От БАСЗЗ уточняват, че това е първият етап на благотворителната кампания „Заедно срещу Ковид-19“. При нужда тя може да бъде възобновена.

Едно от първите дарения в размер на 5 хил. лв. бе в полза на Българската академия на науките (БАН) за „Проекта за научни разработки, свързани с борбата с Ковид-19 и други инфекциозни заболявания“.

Кампанията подпомогна с предпазни средства и дезинфектанти: Аграрния университет в Пловдив, 28-те Областни служби по земеделие към МЗГХ, Дома за възрастни хора в село Гара Орешец в община Димово, където бяха дарени допълнително завивки и спални комплекти. 

Дарения бяха направени и за девет болници в страната и техните медицински екипи: МБАЛ „Св. Пантелеймон“ – Ямбол, МЦ „Н.И. Пирогов“ в София, Клиниката по детска онкология и хематология в УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ” – София, Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания в София, МБАЛ – Ботевград, СБАЛББ – Перник, МБАЛ „Света Петка“ АД – Видин, МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен, а на Многопрофилната болница за активно лечение в Карнобат бе предоставен безвъзмездно 12-канален ЕКГ апарат.