Повече от половин година стотици собственици на ниви в Силистренска област не могат да получат скици за имотите си, защото няма кой да ги издава, оплакват се хората от региона, информира БНТ. Конкурсът в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за избор на фирма, която да обслужва кадастъра, процедурно започна през март тази година, но все още няма избран изпълнител.

 

В резултат над 18 000 сделки с имоти все още не са вписани в кадастъра и има реална възможност за злоупотреби, предупреждават специалистите. Потърпевши от ситуацията от Силистренско разказват, че след прехвърляне на наследствени ниви на роднини си извадили нотариални актове, но от месеци няма кой да им издаде скици на парцелите, което пък означава, че тези, на които са прехвърлени нивите, не могат да станат законни техни собственици. В такава ситуация само в област Силистра са поставени стотици хора, които купуват или продават имоти в района.

 

Съгласно закона за земята в населените места, които нямат кадастрални карти, кадастърът се поддържа от лицензирани фирми, които изпълняват услугата по договор с МЗХ. Министерството избира фирмите с процедура по Закона за обществените поръчки. В случая, обаче, процедурата се обжалва и вече 8 месеца няма кой да издава скици на имотите.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!