Овощари обединяват сили с малинопроизводители и успешно прибират тазгодишната реколта с малинокомбайн. Така те търсят начин да адаптират наличната техника към различни култури плодове за механизирано бране.

Наши фермери тестват малинокомбайни за бране и на други плодове (ВИДЕО)

„До сега успешно преминаха изпитанията за бране на вишни и череши. За съжаление, не можахме да пробваме на кайсии, защото бяха малко и доста скъпи, че те да са за индустрията. Но експериментът със сливи показа неочаквано добри резултати със 100% обрани плодове и загуби под 1%“, сподели Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроиводителите и ягодоплодните (БАМ-Я).

По негови думи у нас вече има 15 от високотехнологичните машини, като те се оказват удачни за бране и на други плодове, дори по-големи като праскови и ябълки.

Като цена новите машини вървят по 250-270 хил. долара, което е непосилно за повечето родни фермери. Затова те закупуват вече употребявани по около 170-190 хил. долара, а вече се обмислят и схеми за отдаване под наем на овощари извън сезона на малините.