Опасни за реколтата грозде са сланите, особено при сорта Каберне, заяви Джендо Джендов, председател на Лозаро-винарската камара в Бургас, цитиран от радио „Фокус“. Според Джендов дъждовете през последната седмица не са оказали негативно влияние върху гроздето.

 

„Валежите не бяха толкова много в региона. Засега нямаме проблем. Опасно е, ако паднат слани, особено при Кабернето. Но при гроздето, което идва след дъжда, няма проблеми”, каза още Джендов. Той добави, че около 4 млн. литра вино и около 3 млн. литра ракия ще се произведат в един от големите заводи в Бургаско. Това количество ще се получи от тазгодишната реколта на грозде, която е приблизително 12 хил. тона.

 

„Очакваме да приключи двумесечната кампания. Напрежението е доста голямо, тъй като на ден влизат от 300 до 350 тона грозде в завода. Рекордът за ден е до 400 тона. Петък събота и неделя се приема продукцията на дребните лозари. Особеност на кампанията е, че 70% от гроздето постъпва в заводите от собствените им лозя. Дребните производители трябва да се ориентират да сключат предварително договори с тези заводи. Те изчакват по-висока цена, а се получи точно обратното и в момента търсят къде да си продадат гроздето. Така ще бъде и за в бъдеще, защото плододаващите лозя на големите заводи се увеличава”, каза още Джендов.

 


67 са производителите на грозде, които са сключили договор с един от големите заводи в Бургаско. Миналата година са били 14.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!