Полски журналист под прикритие е успял да заснеме със скрита камера как кланица в централната част на страната приема за клане тежко болни крави, а после месото се маркира като годно и заминава за пазара.
 
 
Разследването е направено от програмата „Супервайзър“ на полската телевизия TVN24 и доби международна популярност след публикация в „Гардиън“.
 
Репортерът под прикритие Патрик Шчепаняк е записал нарушенията в кланицата в централния район Мазовия в края на миналата година в продължение на почти три седмици. На кадрите се вижда как някои от животните, които влизат в предприятието, са толкова болни, че не могат да се държат на краката си. Те са изтегляни с въжета за рогата или за краката.
 
Клането се извършва в тъмната част на денонощието, без да има контрол на място от ветеринарни специалисти. Това също представлява нарушение на основни стандарти. Според филма работници в кланицата отстраняват от труповете рани и даже тумори, които доказват, че животните са били тежко болни. Те са имали задача да направят така, че месото да изглежда по-добре.
 
Снимка: TVN/"Гардиън"
 
Според Патрик Шчепаняк, вместо да бъдат инспектирани от квалифицирани ветеринарни лекари, както изисква законът, труповете просто били маркирани като безопасни за човешка консумация.
 

„На хартия всичко беше наред, но в действителност беше катастрофа“, казва журналистът.

 
По време на три нощни смени в кланицата Шчепаняк наблюдавал обработката на 28 крави, които били твърде болни, за да стоят на крака. Месец, след като спрял да работи там, репортерът се върнал, за да заснеме кланицата от близкото поле. Там видял камиони, които карали болни крави в продължение на пет последователни седмици.
 
Полицията в страната вече се е ангажирала да извърши проверка по изнесената информация.
По данни за 2017 г. Полша е изнесла повече от 415 млн. кг телешко и говеждо месо на стойност над 1,5 млрд. долара.