Обилни валежи възпрепятстват сеитбата на зимните култури в ЕС. Ситуацията е особено неприятна за Великобритания, където сеенето на пшеница върви по-бавно от планираното. Засети са едва 40-50% от площите, пише изданието Ukragroconsult.

Борбата за оцеляването на пшеницата продължава

Дъждовете може да доведат не само до по-малко засята пшеница, но като следствие и до увеличаване на площите с пролетни култури.

Във Франция под заплаха е сеитбата на зимен ечемик, отчитайки по-ранните срокове на сеене в сравнение с пшеницата. Към 4 ноември са изпълнени 81% от плана, пише FranceAgriMer. Темповете на сеитба изостават с 8 дни от средния показател за последните 5 години.

Същевременно сеитбата на зимна пшеница е завършена на 67%, което е под средното 5-годишно ниво.

Обилните валежи, освен че влияят негативно на зимните култури, може да нанесат вреди и на реколтата от царевица, която все още не е прибрана напълно.

След добрия старт на сеитбата, темповете на сеене на зимни култури в Германия също започнаха да изостават спрямо миналогодишни показатели. Съществен риск от неизпълнение на плана за сеитба обаче няма. Не е изключено някои фермери да предпочитат да разширят площите с пролетни култури за сметка на зимни, в случай на излишък на почвена влага.

У нас, независимо от продължителното засушаване, тази есен повечето житни посеви в Добруджа се развиват добре, показват наблюденията на специалистите от Добруджанския земеделски институт.

„Над 90% от масивите с пшеница в Добричкия регион са поникнали и младите посеви се развиват при благоприятни метеорологични условия“, съобщи за БТА проф. д-р Иван Киряков, завеждащ „Селекция на зърнено-житните и бобовите култури“ в Добруджанския земеделски институт.