Независимо от продължителното засушаване и тази есен повечето житни посеви в Добруджа се развиват добре, показват наблюденията на специалистите от Добруджанския земеделски институт.

Сеитбата на пшеница ще продължи!

Над 90% от масивите с пшеница в Добричкия регион са поникнали и младите посеви се развиват при благоприятни метеорологични условия“, съобщи за БТА проф. д-р Иван Киряков, завеждащ „Селекция на зърнено-житните и бобовите култури“ в Добруджанския земеделски институт.

През новата стопанска година зърнопроизводителите в областта, които традиционно отглеждат най-много площи в страната с хлебната култура, са засели 1 245 404 декара, показват последните обобщени данни от областната дирекция „Земеделие“.

„При продължаващите високи температури през ноември и при наличието на достатъчно влага в почвата ранните посеви вече навлизат във фаза братене, а засетите по-късно - сега поникват“, каза проф. Киряков. 

На места е имало нападения от житни мухи, но вече няма опасност от неприятеля, тъй като есенното поколение е спряло да лети.

„За развитието на младите пшеници има опасност единствено, ако в рамките на ден-два времето рязко застуди и температурите паднат под нулата“, коментира професорът. 

Растенията ще успеят да се закалят и ще посрещнат устойчиви зимата, ако застудяването стане постепенно в рамките например на седмица.