Продължителната суша не прощава на полетата с есенниците в цялата страна. Пшеницата в землището на пловдивското село Труд не е изключение. Тя е засята и наторена навреме, но въпреки това неблагоприятните климатични условия затрудняват развитието на посевите. В тяхната борба за оцеляване се включват опитните агроном-консултанти на Агрополихим АД – лидер в производството на течни торове.

„В момента пшеницата се намира в начало на фаза на братене. По време на сеитбата е приложен NPK 15:40:10 в доза 12 кг/дка. 15:40:10 е нов продукт за Агрополихим. От две години се произвежда. В него има 15% азот, 40% фосфор и 10% калий, които благоприятстват доброто развитие на културите. Може да се използва и за есенници, и за пролетници”, обясни Георги Попчев – агроном-консултат за Южна България на Агрополихим пред Агри.БГ.

NPK 15:40:10 е хитов продукт сред земеделските производители. Едно от предимствата му е, че има 100% разтворимост и бързо се усвоява от растенията. За доброто им развитие може да се използва още един водещ продукт в портфолиото на Агрополихим АД – течният азотен тор UAN.

 

„Препоръчваме едно азотно торене с 5–7 кг UAN или амониев нитрат, да се направи есента, когато пшеницата е във фаза братене за доброто презимуване на културата”, добави Попчев.

За пролетното подхранване на културите е подходящ UAN със сяра или чист UAN 32%, който се прилага със специализирани дюзи. UAN със сяра съдържа 5% сяра и 28% азот. Сярата спомага за доброто усвояване на азота и действа като инхибитор. Един от многото позитиви на азота е, че той започва действието си веднага, а усвояването му продължава до 5 седмици.

„Агрономите от Агрополихим сме на разположение на земеделците по всяко време. Могат да ни се обаждат и да питат за продукти, начин на приложение, кога и колко да прилагат”, каза още специалистът.

Един от верните клиенти на компанията е зърнопроизводителят Светослав Русалов. Към момента той обработва 11 хил. дка основно с пшеница, ечемик, слънчоглед и рапица. През последните години успешно въвежда в своето стопанство грах, нахут и сорго, за да постигне един пълен, балансиран и правилен сеитбооборот. 

„Още от самото начало започнахме своето партньорство с Агрополихим. Първоначално използвахме стабилизирана амониева селитра, с която подхранваме своите култури зимно и пролетно време. Впоследствие използвахме тройния суперфосфат. 

През последните години използваме също моноамониев фосфат, който представлява висококонцентриран фосфорен тор с 52% фосфорен пентаоксид, като го използваме за предсеитбено торене и осигуряваме храненето на растенията с фосфор и азот”, обясни Русалов.

Друг ключов продукт, на който Светослав Русалов разчита в своето зърнопроизводство, е течният азотен тор със сяра. За целта дори преоборудва стопанството си.

На полетата с пшеница засега съм използвал комбинирания тор NPK 15:40:10, производство на Агрополихим, който е балансиран откъм трите елемента – азот, фосфор и калий. След направени почвени проби на моите полета, се установи, че той е изключително подходящ за културите, които отглеждам”, сподели земеделският производител.

На пролет зърнопроизводителят планира да изпробва приложението на течния азотен тор със сяра в пшеница. Вероятно ще направи три третирания, но задължително след консултация с агрононом-специалистите на Агрополихим АД.

„В ежедневната си дейност разчитам на консултациите и агрономи, назначени от Агрополихим, които са добре подготвени и във всеки един момент могат да посочат необходимия тор за точното растение, за да се получи едно балансирано, оптимално и ползотворно хранене”, категоричен е Русалов.

За Светослав Русалов най-важно е прилагането на три основни принципа в земеделието - знания, постоянство и упоритост. Именно те са гаранцията за успех!

„Необходимите знания се придобиват бавно, но има достатъчно литература, и всеки, който желае, може да ги придобие. Упоритост – човек не трябва да се отказва при лоши резултати. Трябва винаги да се пробват нови технологии, нови хранения. А постоянството е, за да може да се получи по-висок резултат за в бъдеще и да не се предаваме от най-малките трудности, които са пред нас”, заключи земеделецът.

Повече информация за всички продукти на „Агрополихим“ АД може да откриете на сайта на компанията - agropolychim.bg