26 август е крайният срок за предоставяне на протоколите за дезинфекция, с цел получаване на финансовата подкрепа от 300 лева за ферми от типа „заден двор“. 

Държавата ще плати 15 млн. евро компенсации на стопаните заради чумата

Това съобщи земеделският министър Десислава Танева след срещата с областните управители от страната и представители на сдружението на общините във Велико Търново. 

Отговорността за попълване на протоколите е на кмета на населеното място и на ветеринарните доктори. 

Към момента има 30 огнища при домашните свине, като са евтаназирани близо 130 хил. животни. Само в свинекомплексите са убити над 115 хил. животни, обясни Цвятко Александров, зам.-изп. директор на БАБХ. 

По думите му загробването на животните е най-уместният начин. 

„Съгласно европейския Регламент 1069 за установяване на здравни правила относно странични животински продукти и производни продукти, непредназначени за консумация от човека, има три начина за загробване на животните. Единият е с инсинераторите, които не са приложими за големите свинекомпелкси. На второ място са екарисажите. При тях обаче има риск по време на транспортиране на труповете заразата да се разпространи. В същото време транспортирането е бавно, защото има време за товарене, превоз и върщане. Загробването е най-предпочитаният начин. Той е приложим и в Литва, Латвия, Естония“, каза Александров. 

От своя страна зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков подчерта, че няма опасност, нито риск за околната среда във връзка с АЧС.

 

Всички новини по темата вижте ТУК