Сега всичко е зелено, но тенденцията не е от днес. Още в миналото републиките от Съветския съюз използваха т.нар. зелен конвейер. Какво представлява той, припомня земеделският производител Сергей Галкин пред Agroxxi.ru.
 
Най-общо казано, зеленият конвейер включва организационни, икономически, агрономически, зоотехнически и инженерни мерки за осигуряване на зелен фураж на животните. Така от ранна пролет до късна есен те получават основни хранителни вещества и задоволяват своите нужди.
 
Резултатите от лабораторните тестове сочат, че тревата е сравнима по влажност със зърното. В тревното брашно фуражните единици са 0,9–0,93, т.е. почти същите като при зърното. С една дума енергийната им хранителност е сходна. Нещо повече, в сравнение с тревата зърното е далеч назад по отношение на витамини, минерали и протеини. В комбинирания фураж се смесват всякакви видове добавки, които далеч не са естествени или органични.
 
Разбира се, все повече фермери си мислят, че могат да се справят сами. Те не се уморяват да казват с гордост, че работят за себе си, без нужда от агроспециалисти и зоотехнически знания. Оказва се обаче, че да създадеш зелен конвейер не е толкова лесна задача.
 
Необходимо е да се изчислят нуждите на животните от хранителни вещества. Да се определят сортовете трева, датите на засаждане, агротехниката, така че на всеки пет дни в продължение на 120–180 дни да получите трева в оптимална фаза на развитие. 
 
Умните хора препоръчват дажбите за едър рогат добитък да се изчисляват въз основа на съдържанието на сухо вещество. Кравата например се нуждае от поне 12 кг сухо вещество на ден. 
 
Фуражите трябва да бъдат пълни с балансирано количество енергия, витамини и най-важното, протеини. Не можем да не забележим, че пилетата растат два пъти по-добре, а кравите дават два пъти повече мляко през лятото, когато получават зелена трева, а не през зимата, когато се хранят със смесени фуражи.
 
 
Изчислено е, че тревата съдържа 25–35% сухо вещество и достатъчно количество енергия, витамини, минерали и протеини. За да балансирате съдържанието на хранителни вещества, може да направите проста селекция от билки. Достатъчно е да смесите 3–5 сорта. Така средна по големина крава се нуждае от 35–48 кг зелена трева на ден.
 
Разбира се, количеството на необходимото сухо вещество зависи от възрастта, породата, фазата на лактация. При дневен добив на мляко от 20 л кравите трябва да се хранят с до 80 кг прясна трева на ден. Нещо повече, едрият рогат добитък може да приема не само прясна, но и суха трева, която съдържа всички необходими хранителни вещества, но значително по-малко вода. 80 кг прясна трева се равнява на 30–40 кг суха трева.
 
При нужда може да увеличите концентрацията на хранителни вещества в тревата до нивото на фуражите, като използвате тревно брашно с влагосъдържание 10–12%. 
 
Специалистите препоръчват зърното да се използва само в случаите, когато е невъзможно да се дадат на животните всички необходими вещества с основната храна. И балансът на добива на сухо вещество също не е изобщо в полза на зърното.
 
За финал руският фермер подчертава, че тревата не е само трева. Също както и производството на комбинирани фуражи, отглеждането на фуражни треви дава пълноценна продукция, но цената й е доста по-ниска в сравнение с тази на зърното.