„Възможно е на определени полета пшеницата да бъде разорана. Това ще стане ясно след месец, най-много два, когато се затопли времето и тръгне вегетацията на растенията”, коментира за Фермер.БГ Петър Димитров. Земеделският производител обработва 12 000 дка в област Добрич. 
 
 
През последните години у нас масово се наложи западният тип селекция, най-вече френски сортове пшеница. „Това е обяснимо, тъй като добивите от тези пшеници са по-високи и това насочи земеделските производители към тях”, обяснява още младият фермер и уточнява: „Предстои да разберем кой тип селекция ще се справи с тежките условия. При всички положения е по-добре да имаме сняг, който да предпазва културите, но в момента в Добруджа нито има снегонатрупване, нито снегозадържане”. 
 
Според Петър Димитров това развитие на пшениците не предполага добри добиви. Няма да има нито достатъчно плътност, нито достатъчно бройки растения. Остава очакването в каква степен културата ще навакса по време на вегетация и как ще се справи с натрупаните до момента проблеми. 
 
 
„Западната селекция е по-добивна, но навлезе с нови болести, които ни задължават да използваме по-скъпи пестициди, за да се справим”, не крие сериозните проблеми фермерът. По думите му пръсканията с хербициди, фунгициди, инсектициди са много повече и излизат по-скъпо не само заради броя на влизанията, но и заради самите продукти. Така производството на декар пшеница се оскъпява с всяка изминала година, изчислява Димитров. 
 
При рапицата също има сериозни проблеми и полета в лошо състояние, които със сигурност напролет ще бъдат развалени и презасети с други култури. 
 
„От две години не сеем рапица. При маслодайната култура има една особеност – жътвата й съвпада с жътвата на пшеница. През 2018 г. се добави и прибирането на лавандула. Това изисква много добро подреждане на жътвите на трите култури”, пояснява младият фермер и допълва: „Не сеем рапица, тъй като увеличаваме площите с лавандула и трябва да можем да отделим нужното време за прибирането й”. Според Петър Димитров не трябва да се пропуска и интересът към бобовите култури като нахут, леща, грах. Така се струпват няколко жътвени кампании наведнъж и фермерите се насочват към по-малко рискови култури. 
 
 
Рапицата изисква много добри условия в края на лятото и началото на есента. Тогава според агрономите се залагат от 50 до 90 % от бъдещия добив. Заради сушата в Добруджа през 2018 г., продължила 3, дори 4 месеца, маслодайната култура не можа да поникне и много полета все още са черни. 
 
Тези, по които се появиха растения на места, измръзнаха от липсата на снежна покривка и отрицателните температури през януари. Какво ще остане от заложените през есента 189 000 дка с рапица в Добричка област, е рано да се каже, но е факт, че на жътва декарите ще бъдат драстично по-малко.