Престъпна група в Петрич е разбита при акция на ГДБОП и Европейската прокуратурата. От МВР са потвърдили, че е в ход подобна операция за злоупотреби със субсидии.

Мъртви животни: Какво показаха проверките на обектите в Кочериново?

Преди две години е получен сигнал, че в района на Петрич действа организирана престъпна група, която неправомерно усвоява субсидии за отглеждане на земеделски култури и животни, за пасища, както и по оперативни програми за използване на пасища и мери.

В хода на разследването е установено, че част от лицата, които от години злоупотребяват в европейските фондове и печелят проекти по оперативни програми, са на високи позиции. Става дума за лица от Общинска служба „Земеделие“ в Петрич, техни роднини и приближени лица.

Отведени са началникът на ОСЗ – Петрич Илия Пашов, колегата му Страхил Димитров и още двама от службата, пише „Струма“. Задържани са и земеделци от Петричко, получили субсидии с помощта на отговорните служители. Най-дълго е бил проверяван земеделец от Златарево, който също е сред задържаните.

Констатирани са несъответствия между броя на декларираните и на реалните животни в проверяваните обекти. 

Всяка година заподозрените прогресивно увеличават декларираните площи и животни за повече субсидии. Шефът на общинската служба и неговият брат са успели да усвоят чрез констативни нотариални актове над 40 000 декара. Установено е, че само две лица, участници в престъпната група, са получили субсидии от над 600 000 лв. за последните 5 години, предава БНТ.

В хода на акцията са иззети мобилни телефони, заявления за кандидатстване, договори за наем и покупко-продажба на частни и общински имоти (земеделски площи), идентификатори за животни (ушни марки).